Musta egna äpplen

 

Så här går det till

Förberedelser: Musten blir inte bättre än kvalitén på äpplena. Behandla dem varsamt när du plockar då stötskador gör att äpplena ruttnar fortare. Äpplena ska vara mogna men inte övermogna eller mosiga då det sätter igen maskinerna. När äpplet är lagom moget börjar kärnorna bli bruna i kanten. Äpplen från beteshagar får inte mustas. Ej heller mögliga och ruttna äpplen (mörkbruna fläckar). Vi ser helst att du kommer med minst 50 kg men vi kan ta emot mindre mängd också, processen tar dock lite längre tid. 50 kg motsvarar cirka 4-5 stora papperspåsar. Hos oss får du alltid must från dina egna äpplen och de blandas inte med några andras. Har du mindre volym än 50 kg går det också bra att lämna och vill du så kan vi i så fall kan stötta till med våra äpplen, men ring först och hör med oss så vi har äpplen hemma.

Inlämning: För att boka tid för inlämning av äpplen är det lättast om du antingen ringer eller skickar SMS till 0733-466346. Det går även bra kontakta oss på info@appelboden.se. När dina äpplen är plockade kommer du till oss med dem. Du väljer själv hur du vill ha den färdiga musten förpackad, 3-liters eller 5 liters bag in box påsar.

Mustning: Dina äpplen sköljs noga och läggs sedan i fruktkrossen som delar äpplena i små bitar för att få ut så mycket fruktsaft som möjligt. Därefter pressas äppelkrosset försiktigt och ut kommer den härliga musten som sedan pastöriseras, det vill säga värms varsamt upp till cirka 80 grader. Musten tappas därefter i bag in box påsar.

Utlämning/betalning: När musten är klar får du ett SMS och kan hämta din must enligt överenskommelse. Betalning sker kontant eller swish. Du betalar 17 kr/liter inkl 1 valfri kartong, allt arbete är också inkluderat. Önskar du fler kartonger kan du köpa till ett pris av 10 kr/st.

Hållbarhet/förvaring: I och med att musten pastöriseras förlängs hållbarheten till ett år eller mer, i oöppnad förpackning. Förvara din oöppnade must svalt, mörkt och musfritt. Öppnad förpackning är hållbar i cirka 3-4 veckor i kylskåp.

Frågor och Svar

När kan man musta?

Bästa sättet att kolla om ett äpple är färdigt är att sätta tänderna i det. Smakar det bra blir oftast musten god. Titta på kärnorna, börjar de bli bruna eller är de fortfarande vita. Äpplet ska ”klicka” när du biter i det, då är det perfekt timing. Är äpplet mjukt och ”mjöligt” är det för sent att musta.

Hur länge håller sig musten?

Eftersom vi pastöriserar musten håller den minst 1 år eller mer. Öppnad bag in box håller cirka 3-4 veckor i kylskåp, flaskorna cirka 4-5 dagar. Pastöriserad must kan förvaras i rumstemperatur men vi rekommenderar mörkt och lite svalare temperatur.

Hur mycket must blir det?

Räkna med cirka 60% men det beror på äpplet och hur moget det är. 2 kg äpplen ger oftast lite mer än 1 liter.

Kan man musta päron också?

Ja det går bra så länge de är hårda och fasta i fruktköttet. Päron har mindre syra än äpplen och vi rekommenderar därför att man blandar med äpplen.

Hur betalar jag?

Du kan betala med swish eller kontanter.